

SWIM and Horizon 2020 Support Mechanism Steering Committee Meeting 31 January 2018

Jordan Valley Marriott Dead Sea Resort & Spa Dead Sea, Jordan

<u>AGENDA</u>

Facilitation will be provided by DG NEAR and the Project's Team Leader Rapporteurs: SWIM-H2020 SM Team

- 08:30 Registration
- 09:00-09:30 Welcoming remarks
 - Opening Remarks (15 min)
 DG NEAR, European Commission
 DG ENV, European Commission
 Mr Stavros Damianidis, Project Director, SWIM H2020 SM
 His Excellency Eng Ali Subah, Ministry of Water and Irrigation, Jordan
 His Excellency Eng Ahmad Al-Qatarneh, Ministry of Environment, Jordan

- Tour de table (15 min)

09:30-10:30 Session I: Overview of the SWIM-H2020 SM Project since the last SCM (60')

- 09:30-10:00 Project progress at its second year of implementation (30 min) Presentation: Professor Michael Scoullos - Team Leader, SWIM - H2020 SM
- 10:00- 10.30 Facilitated Discussion (30 min)
- 10:30 11.00 Coffee Break
- 11:00 12:00 Session II: Environment Component: Regional and Expert Facility Activities Progress (1h)

Brief Presentation of the progress made in the project activities under the H2020 Component and Dynamic Discussion on the problems encountered, lessons learnt, sustainability of the activities per country

Presentation: Mr Anis Ismail - Key Environment Expert, SWIM - H2020 SM

12:00 – 13:00 Session III: Water Component: Regional and Expert Facility Activities Progress (1h) Brief Presentation of the progress made in the project activities under the SWIM Component and Dynamic Discussion on the problems encountered, lessons learnt, sustainability of the activities per country

Presentation: Mrs Suzan Taha - Key Water Expert, SWIM and H2020 SM





- 13:00 14:15 Lunch Break
- 14:15-14:45 Session IV: Stakeholder engagement and impact of the project's Capacity Building activities (30')
- 14:15-14:30 -Presentation: Dr Emad Adly, Stakeholder Engagement NKE, SWIM H2020 SM (15')
- 14.30-14.45 -Facilitated Discussion (15 min)
- 14:45-15:30 Session V: Synergies with institutional partners Supporting the Horizon 2020 Initiative's CB component (45')
- 14:45 15:00 -Presentations: Institutional Partners (15 min)
- 15.00 15.30 -Facilitated Discussion (30 min)
- 15:30 16.00 Coffee Break
- 16:00 16:30 Session VI: Strengthening the Science to Policy Interface (30')
- 16:00 16:15 -Science to Policy Interface Recommendations and the Med Research Case Study Outputs Repository Presentation: Maggie Kossida, Science - Policy Interface NKE, SWIM - H2020 SM (15')
- 16:15 16:30 -The EU PRIMA project: Presentation: European Commission (15')
- 16.30 17.30 Session VII: SWIM Demo projects (1h)
- 16:30 16:45 Presentation by a SWIM DEMO (Phase II) Project Representative Presentation: Ms Jane Hilal, Applied Research Institute - Jerusalem (ARIJ)

16:45 – 17:00 Presentation by a SWIM DEMO (Phase I) Project Representative Application of the SWIM SM work within the project, lessons learnt, sustainability of the DEMO Project Presentation: Mr Jenz Goetzenberger, GIZ Jordan

- 17:00 17:30 Facilitated Discussion (30 min)
- 17.30 17:45 Making the most from SWIM-H2020 SM's last year, lessons learnt and looking ahead (15') Professor Michael Scoullos - Team Leader, SWIM - H2020 SM
- **17:45 18:00** Presentation of meeting conclusions and closing remarks (15') DG NEAR

